Slik kan du håndtere nerver før en konkurranse

Det er svært vanlig å slite med nerver før man skal prestere i en konkurranse. Hjertet banker fort og hardt, man begynner å svette, og man har problemer med å fokusere på det man skal gjøre. Man kan få vondt i magen, slite med å sove og bli skjelven. Frykten er gjerne knyttet til at man er redd for å mislykkes. Om man prøver å forstå hvordan nervene oppstår, finnes det heldigvis grep man kan ta for å håndtere dem.

Nerver oppstår for å fortelle hjernen vår at vi må være «på». Dette er i utgangspunktet bra og redder oss fra farlige situasjoner, men det kan bli negativt når nervene tar overhånd og gjør oss ute av stand til å fokusere. Da produserer man mer adrenalin og stresshormoner enn det som er nødvendig for at man skal prestere. Om man klarer å identifisere fysiske stresstegn, negative tanker og atferd som oppstår når man er nervøs, kan man trene på å minimalisere dem.

Perspektiv

Siden nervene er knyttet til det mentale, gir det mening å begynne der. Man bør prøve å ikke se på nervene som noe negativt, men som et tegn på at man tar seg selv og sin presentasjon seriøst. Tenk på at nervene betyr at man er spent, og spenning trenger ikke å resultere i noe negativt. Dette åpner opp for å tenke på spenning som noe som gir oss muligheter, ikke begrensninger. Slik kan du lære deg å akseptere frykten.

Nerver kommer ofte med negative tanker. Man tenker på alt som kan gå galt, i stedet på det man kan få til. Og det kan være verdifullt å tenke igjennom hva som er det verste som kan skje. Hvis man tenker nøye over det, ser man kanskje at utfallet ikke er så farlig i det store og hele. Når man har bagatellisert det versttenkelige utfallet, kan man si til seg selv at om man ikke lykkes nå, kan man alltids lykkes senere.

Rutine

Det kan være lurt å lage seg noen faste rutiner som man kan regne med før man skal prestere. Hvilke rutiner man bør ha, er litt forskjellig fra person til person. Noen vil ha nytte av resultatbaserte rutiner. Da utfører man handlinger som gir resultater, som for eksempel å vaske noe eller lage noe. Denne rutinen kan gi en følelse av å være i kontroll, og jo mer krevende oppgaven er, jo mer tas fokuset vekk fra nervene.

Andre kan ha nytte av rutiner som har mindre mål og mening, som fargelegging eller kabal. Det å gjøre noe som ikke krever noen som helst form for presentasjon, kan være en avslappende og effektiv måte å koble av på. Om det ikke funker, kan den mest effektive rutinen være det å faktisk utsette seg for mildt ubehag. Det å gjøre en mindre skummel ting før man skal gjøre noe mer skummelt, kan gi en stor mestringsfølelse før det som virkelig gjelder.

Kroppsspråk

Prøv en såkalt «powerpose». Før man skal prestere, stå foran speilet med brede bein og armer i lufta. Tanken er at man skal gjøre seg så stor som mulig. Det er viktig at ryggen er rett, og at beina er godt plantet på jorda. Man føler seg kanskje litt dum første gang man gjør det. Når man har kommet over det, kan man strekke ut armene enda litt lengre, og prøv å eie øyeblikket. Flere undersøkelser viser at denne metoden gjør en mer selvsikker.

Det er viktig å tenke over øyeblikk hvor man føler seg liten. Om man klarer å være oppmerksom på øyeblikk hvor man kryper litt sammen, kan man justere underveis slik at man klarer å beholde integriteten. Om man ikke har et sted man kan gå for å «posere» før man skal prestere, kan man forenkle bevegelsen ved å kun trekke skuldrene opp og tilbake, samtidig som man kjenner at man står lang og rett med ryggen, og med beina stødig på jorda.

Pusteteknikker

Pusteteknikker er gull verdt om man kjenner at hjertet banker fort, og at man ikke klarer å puste ordentlig. Pust helt ned i magen. Dette sender signaler til hjernen om at alt er i orden. Man puster rolig inn, holder pusten i noen sekunder, før man puster rolig ut igjen. Om man ikke føler at man klarer å få pusten til å stabilisere seg, kan man prøve en yoga stilling. Stillinger hvor man hviler hodet mot gulvet eller mot knærne kan gjøre underverker.

Gjentakelse

Om alt annet feiler, kan man prøve å gjenta bekymringene sine om og om igjen. Man må si dem høyt, kanskje til og med rope dem, flere ganger, til man blir latterlig lei. Slik kan du oppleve at meningen bak bekymringene blir borte. De blir tulleord som alle andre ord blir når man gjentar dem igjen og igjen. Når alt kommer til alt må man prøve å huske på hvorfor man gjør det man gjør, og at det å takle mentale utfordringer er en del av gamet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *