H

Hekkeløp er en friidrett

Hekkeløp – fra da til nå!

Hekkeløp er en friidrett hvor utøveren løper på bane over en distanse, med veltbare hekker. Dette krever teknikk, spenst og styrke, i tillegg til god utholdenhet. Selve distansen på banen og teknikken som utøveren bruker, har vært i stadig endring fra starten på midten av 1800-tallet i England, og fram til i dag. I tillegg har rekordene stadig utviklet seg.

I starten var det baner på 100 yards som ble brukt i hekkeløp. Distansen ble endret i 1888 til 110 meter, og senere rundt år 1860, ble også 400 meter introdusert i Oxford. Per dags dato gjelder distansene utendørs 110 meter og 400 meter for menn, og 100 meter og 400 meter for kvinner. Innendørs er distansen 60 meter for både menn og kvinner.

Ny teknikk og nye hekker

Da friidretten dukket opp i de olympiske leker i 1896, ble også hekkene og teknikken endret. I årene før 1896 måtte utøveren komme seg over tunge hekker laget av treverk, og de brukte en hoppe-teknikk istedenfor å «løpe» over. Dette ble endret til lettere hekker som kan bøyes fremover, og i år 1900 innførte amerikaneren Alvin Kraenzlein et høyt løpesteg istedenfor det vanlige hoppet.

Den nye teknikken sammen med de nye hekkene gjorde det lettere for utøverne å komme seg raskere fremover, siden utøverne nå kunne «gli» over dem. Amerikaneren som innførte den nye teknikken vant 110 og 200 meter løpene, i tillegg til 60 meter løpet i de olympiske leker. Det ble nå lettere for utøvere å slå rekorder, og tidligere rekorder ble slått regelmessig.

Amerikanske tilstander

Helt siden starten rundt år 1900, tiden da Alvin Kraenzlein vant to medaljer i hekkeløp i Paris, har amerikanerne regjert de fleste hekkeløp-rekordene for menn i de olympiske leker. De er nasjonen som holder flest rekorder og gull medaljer per dags dato. Selv om amerikanerne er mindre dominante i løpene for kvinner, holder de flest gull også her med fire medaljer.

Nevneverdige amerikanske, mannlige utøvere er Edwin Moses og Kevin Young. Moses vant 122 løp i perioden 1977 til 1987, og fikk gull i 1976 og 1984. Han blir sett på som historiens beste hekkeløp-utøver. Young tok verdensrekorden i 400 meter i 1992 med 46,78 sekunder, etter å ha endret løpe-stilen han hadde på 13 steg mellom hekkene til kun 12 steg.

Kvinner på banen

Kvinnelige hekkeløpere fikk være med i de olympiske leker fra år 1932. Vinneren dette året var Babe Didrikson Zaharias – hun løp 80 meter på rekordtid. 400 meter baner for kvinner kom i år 1984. Der var det Nawal El Montawake som tok gull, og hun ble dermed også historiens første afrikanske kvinne til å vinne gull, og historiens første islamske kvinne som vant gull.

Den britiske kvinnen Sally Gunnel ble et kjent navn verden rundt da hun i 1992 ikke bare ble verdensmester i hekkeløp i de olympiske leker, men også i det europeiske mesterskapet, og britiske mesterskapet. I tillegg er det verdt å nevne den russiske stjernen Yulina Pechonkina som holder dagens rekord for kvinner i 400 meter, på kun 52,32 sekunder.

Flere gull

Det er kun noen få olympiske utøvere som har vunnet to gull-medaljer. For kategorien menn er dette amerikanerne Lee Calhoun and Roger Kingdom. For kvinner er dette australske Shirley Strickland. Strickland vant i tillegg én bronse-medalje. Alvin Kraenzlein er den eneste utøveren som har vunnet to løp på samme år i de olympiske leker, henholdsvis 110 og 200 meter.

Norske utøvere

Norge har historisk sett ikke kommet langt opp på listen over land som presterer godt i hekkeløp internasjonalt, med noen få unntak. Dette gjelder Karsten Warholm som vant VM-gull i 400 meter hekk i London i 2017, Holger Albrechtsen som vant EM-bronse i 110 meter hekk i 1934, og Christina Vukicevic samt Isabelle Pedersen som har vunnet henholdsvis sølv og gull i junior-VM.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *