Jakob Ingebrigtsen (født 19. September 2000) er en Norsk mellomdistanseløper fra Sandnes i Rogaland. Han har vunnet to gullmedaljer i det europeiske mesterskapet i 2018, i lengdene 1500 og 5000 meter, og vunnet flere løp på hjemmebane. De to eldre brødrene hans, Henrik og Filip, er også mellomdistanseløpere som konkurrerer på et internasjonalt nivå. De blir alle trent av deres far Gjert Ingebrigtsen. Han har til sammen tatt 11 gull-, 1 sølv- og 2 bronsemedaljer. Han briljerte allerede som tenåring, og i 2016 ble han europamester i terrengløp i U20-klassen. Han har også deltatt i senior-VM i London, hvor han løp 3000 meter. Jakob blir sett på som en stor mellomdistanseløper på lik linje med de største løperne i historien. Jakob er til og med nominert til årets friidrettsutøver i Europa.

  • Jakob Ingebrigtsen ble som 17-åring verdens yngste EM-vinner i friidrett
  • Samme år ble han kåret til Årets Idrettsnavn av norske sportsjournaler
  • Jakob er den yngre broren til Filip og Henrik Ingebrigtsen, som begge tidligere har vunnet EM-gull i 1500 meter

Drømte om VM-gull som fireåring

Jakob Ingebrigtsen hadde store mål allerede som barn – fra fireårsalderen av drømte han om OL-gull. Det som begynte som en guttedrøm begynner nå å se mer og mer ut som en mulighet. Mange år med systematisk trening har lagt grunnlaget for de imponerende prestasjonene vi har sett i de siste årene. Som syvåring han løp 60 meter på 10, 37, og da han var 10 år gammel løp han 8 km på 29 minutter og 56 sekunder. Han deltok i Mailekene i 2011, og laget hans, Sandnes IL, havnet på sjetteplass på øvelsen 4 x 60 meter i aldersklassen G11-12. Da han var elleve år vant han 5 km i Furumomlia, og i januar 2012 deltok han som langrennsløper i KM hvor kan kom på tredjeplass med klassisk stil blant G12.

Da Jakob Ingebrigtsen vant EM i 1500-meter i Berlin i fjor, ble han tidenes yngste europamester i friidrett. Det var ny europeisk juniorrekord. Så tok han med det samme gullet i 5 000 meter, foran storebror Henrik. Med dette har han fått både hele Norges og verdens øyne rettet mot seg. Han debuterte utendørs i Payton Jordan Cardinal Invitational i California, hvor han vant 1 500 meter. Det var ny personlig rekord som lå på 3:39,06. Denne rekorden førte til at han kvalifiserte seg til EM. På Diamond League-stevnet i Monaco kom han på 4. plass med en tid på 3:31,18. Dette var ny europarekord for klassen U20, og ny verdensrekord for klassen U18. I desember 2018 vant han også europamesterskapets terrengløp i U20-klassen som ble arrangert i byen Tilburg i Nederland.

Distraksjonsmomenter i karrieren hans

Jakob har en krevende karriere som krever mye disiplin og arbeid. Det er mye han ikke for lov til, og det er mye han må velge bort. På idrettsgallaen 2019 viste han for første gang sin nye kjæreste Elisabeth Asserson, men på grunn av mye trening og deltakelse på treningsleirer og internasjonale mesterskap, må han ofte velge bort kjæresten sin, noe han ikke er så glad for. Kjærestene til både Jakob, Henrik, og Filip har vært et mye diskutert tema i Ingebrigtsen-familien, og faren deres, Gjert, har vært klar på at det er viktig med grenser slik sønnene ikke kjærestene fører til at guttene mister fokus på idretten. Men moren til Jakob, Tone Ingebrigtsen, har senere uttalt seg om at kjærestene bare gjøre godt for karrierene til alle de tre sønnene.

Den 6. januar reiste han og Filip på den årlige fire uker lange treningsleiren i Sør-Afrika. Under oppholdet vil det være intens trening, og det kreves mye disiplin for å kunne ha en god sjanse under OL i Tokyo. Både Jakob og brødrene hans har, i tillegg til i Sør-Afrika, trent i Flaggstaff, Arizona. De har vært der før, og de trener Høydetrening, noe som er å trene i områder høyt oppe med lavere oksygenstryk en til vanlig. Med et slikt redusert trykk, vil kroppen få tilstrekkelig med oksygen. Trening i slike høyder fører til at kroppen forsøker å motvirke lavt oksygentrykk. Den gjør det ved å øke transportkapasiteten av oksygen fra lungene til resten av kroppen. Dette skjer på grunn av en økt produksjon av røde blodceller og høyere innhold av hemoglobin i blodet. Ved hjelp av denne treningen vil Jakob få økt effekt av treningen.

Ingebrigtsens prestasjonsmål

Jakobs store mål er å vinne 1 500 meter i seniorklassen i 2019, og OL-gull i 2020. «Når jeg er 20, skal jeg være på det beste i min karriere», sa han til NRK. For å være i stand til å ta OL-gull må han forbedre sin beste tid på 1 500 meter med cirka 12 sekunder fra 3,42 sekunder til cirka 3,30, forteller ekspertkommentator Vedbjørn Rodal. Hvis han skal få til dette, må han øke hastigheten med fire sekunder i året. Videre forteller Rodal at det kommer til å være en formidabel oppgave for Jakob, men det kan være mulig. Jakob har, som den satsende utøveren som han er, også blitt tatt ut på Norges Friidrettsforbunds elitelandslag, det såkalte Team Tokyo som skal være med på å få Jakob til de Olympiske leker i Tokyo i 2020.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *