Karsten Warholm

Karsten Warholm ble født 28. februar 1996, og vokste opp på tettstedet Ulsteinvik i Møre og Romsdal. I de senere årene har Warholm blitt en komet på den norske idrettsstjernehimmelen. Han representerer Dimna Idrettslag og utmerket seg først da han ble ungdomsverdensmester i åttekamp i 2013, og har siden den gang håvet inn den ene seieren etter den andre. Karsten Warholm er tre ganger norsk mester i 400 meter (2014, 2015 og 2016), og i tillegg er han tre ganger norsk mester i hekkeløp. Et av disse hekkeløpene fant sted under VM i friidrett som fant sted i London i 2017, noe som gjør Karsten Warholm til den første norske verdensmesteren i en løpsøvelse. Han representerte også Norge under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016, der han utmerket seg stort på 400 meter hekk, og kun var knappe 17 hundredeler fra finaleplass.

  • Årets navn – Idrettsgallaen 2018
  • Årets mannlige sportsutøver – Idrettsgallaen 2018
  • «Rising star of the year» – Det europeiske friidrettsforbundet 2017

Idrettsglede

Diskusjonen om tidlig spesialisering har i mange år vært et kjent spørsmål i den norske barne- og ungdomsidretten. Warholm har selv uttalt seg om dette temaet, og er svært opptatt av at barn ikke trenger spesialisere seg tidlig for å gjøre det bra, og dette er han selv et eksempel på. Som ung deltok Warholm i mange idretter, og allsidigheten i idrett var noe av det som for ham skapte en mestringsfølelse. Selv bestemte Warholm seg for å satse på friidrettsøvelsen 400 meter hekk sommeren 2015, kun et år før han var med å kjempe om finaleplass i de olympiske lekene i Rio de Janeiro. Hans allsidighet gjorde at Karsten markerte seg internasjonalt i flere øvelser, dermed kunne han velge mellom å satse på både lengdehopp, tikamp, 200 meter, samtidig som øvelsen han endte opp med, 400 meter hekk.

I debatten om spesialisering i idrett legger ikke Karsten Warholm skjul på at foreldrene har vært en svært viktig del av hans idrettsglede. I januar 2019 arrangerte Warholm og Dimna Idrettslag innendørsstevnet Karsten Warholm International for første gang. Selv vant han 400 meter og satte ny norsk rekord på 45,56 sekunder i Ulsteinhallen. Idrettsutøvere fra Øst-Europa og Sverige deltok også i innendørsstevnet på Vestlandet. Seieren kom ikke lettvint da Warholm konkurrerte mot Tsjekkeren Pavel Maslák. Maslák er trippel- og regjerende verdensmester på 400 meter hekk innendørs. Tsjekkeren har tidligere løpt 45,24 på distansen innendørs; 35 hundredeler raskere enn Warholms norske rekord innendørs. Dimna-løperen nådde målet sitt om å slå Maslák og samtidig sette ny norsk rekord på hjemmebane den 25. januar. Kort tid etter vant Warholm Årets forbilde på Idrettsgallaen og dro deretter rett på treningsleir i Tenerife.

Verdensmester

Warholm spurtet inn til gull da han vant 400 meter hekk i VM i friidrett i London 9. august 2017. Som første norske mannlige verdensmester i en løpsøvelse, feiret han med det norske flagget og en vikinghjelm foran 60 000 tilskuere på stadion. Warholm løp 14 hundredeler raskere enn andremann Yasmani Copello med tiden 48,35. Kort tid etter å ha vunnet sa Warholm til NRK at han skjønte ingenting, men at han hadde jobbet hardt for tittelen. Han sa det var verdens beste følelse. Sist gang er norsk baneløper tok medalje i et verdensmesterskap var da Vebjørn Rodal tok bronse på 800 meter 22 år tidligere. TV-bildene etter at Warholm ble verdensmester viste en målløs 22-åring etter hans seier. Han slet med å forstå at han var blitt verdensmester og gapte og dro fingrene gjennom håret sitt.

Da Warholm tok gullet var det striregn og kun 14 grader på arenaen i London. Værforholdene var Warholm vant til å trene samt å konkurrere i siden han er fra Vestlandet. Planen han var å forbløffe konkurrentene sine fra starten av slik han hadde gjort det tidligere samme år. Konkurrenten Kerron Clement, regjerende OL-mester og to ganger verdensmester, fra USA håpet på å gjøre det bedre enn Warholm etter å ha blitt slått av 22-åringen på Bislett. Også Tyrkiske Yasmani Copello, europamester og OL-bronsevinner var gira på å slå Nordmannen. Clement og Copello var de eneste utøverne med bedre personlige rekorder en Warholm i finalen. Både Tyrkeren som tok sølv og Amerikaneren som sprintet inn til bronse løp raskere enn nordmannens 48,25 tidligere i året. Etter løpet kalte Capello Warholm for en robot i pressen og sa at nordmannen er ung, rask og utrolig.

Rekorder

Per August 2018 holdt Karsten Warholm tre norske rekorder. I 2017 I Florø løp han 400 meter på 44,87 sekunder. I EM i Berlin i 2018 satte han nordisk rekord da han løp 400 meter hekke på 47,64 sekunder. I Bergen i August 2018 løp han 300 meter. I januar 2019 satte han ny norsk rekord på 45,56 sekunder i Ulsteinhallen da han vant 400 meter i innendørsstevnet Karsten Warholm International mot Tsjekkeren Pavel Maslák som er trippel- og regjerende verdensmester på 400 meter hekk innendørs. Sunnmøringen har i alt vunnet 10 senior-NM utendørs og ble tildelt kongepokalen i 2015, 2016 og 2017. Warholm tok også gull i U23-EM i Polen i 2017 I 400 meter hekk, og sølv i 400 meter. I Sverige tok Warholm med seg to sølvmedaljer hjem i 2015 etter å ha kommet på andreplass i tikamp og 400 meter.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *