Tren variert

Enkelte lever for å trene. Å holde kroppen i aktivitet gir uten tvil en rekke helsefordeler og med riktig fokus kan du trene både smartere, samtidig som du holder det interessant. Først og fremst må du kartlegge hva du ønsker å oppnå ved treningen. Om du generelt vil komme i bedre form og holde deg i aktivitet kan du gjøre enkle grep som å endre underlag, terreng og lokasjon. Spinning på treningssenteret kan fint erstattes med en tur i svømmehallen eller en joggetur i skogen. Sesongbaserte aktiviteter som skigåing og jogging kan være en fin adspredelse fra treningsstudioet.

  • Definer hva du vil oppnå med treningen.
  • Å bytte treningssted innimellom kan gi deg et ekstra løft.
  • Benytt deg av årstidene og ulike utendørsaktiviteter.

Anaerob og aerob trening

Du har kanskje hørt om noe som kalles «anaerob» og «aerob» trening? Når du velger å trene i form av jogging, løping, dansing, svømming, sykling eller hopping, sier vi at det er aerob trening. Her vil kroppen din puste inn mye oksygen som deretter vil bli brukt til å forbrenne karbohydrater og fett i kroppen din. Jo mer oksygen du pusten inn, desto mer forbrenning av fett og karbohydrater. Aerob trening er med andre ord en hver aktivitet som du kan opprettholde over tid, mens andre organer som hjertet, lunger og musklene jobber hardt. Aerobe trening vil rett og slett bety «med oksygen».

Anaerobe trening betyr derimot «uten oksygen». Det kan dreie seg om blant annet styrke trening, vektløfting, eller eventuelt også de overnevnte aktivitetene – dersom de blir gjennomført med høyt intensitet. I motsetning til aerobe trening hvor oksygen blir ført til musklene, handler anaerobe trening om øvelser med mye styrke hvor hjertet ikke klarer å tilfører like mye oksygen til musklene. Anaerobe trening er kortvarig, siden på et eller annet tidspunkt under øvelsen blir en så sliten av intens trening at en ikke klarer å fortsette. Dette, på grunn av muskulaturen blir stiv av store mengder melkesyre som blir produsert under intens trening. Utholdenheten er likevel forskjellig fra person til person.

Muskel typer

Kroppen vår består av ulike typer muskler. Enten om du skal gå ned i vekt eller om du bare vil beholde vekten din, er det greit å ha litt kunnskap om de ulike musklene før du utfører de ulike treningsøvelsene. Det finnes fire typer muskler du bør øve mer på og en av de er mellomste setemuskel. Hovedfunksjonen til denne muskelen er at den skal løfte beina dine ut og til siden. Det er en viktig muskel og trene, da en svak og dysfunksjonell setemuskel kan føre til at du får skjevbelastninger på ulike deler av kroppen, for eksempel: rygg, hofte, knær og ankler.

Kappemuskelen er den andre type muskelen. Dens oppgave er å heve og dreie skulderbladet, og du bør trene den ofte for å stabilisere skulderbladene. Muskelen strekker seg fra begynnelsen av ryggraden og helt ned til korsryggen. Den tredje muskelen er fremre sagmuskelen. Trening av denne vil også stabilisere skulderbladet ditt. Push-ups er en fin måte å tre denne muskelen på. Den fjerne muskelen er magemuskulaturen som har ulike hovedtyper – skrå, tverrgående og rette. Trening av magemuskler vinner du på, uavhengig om du bare prøver å beholde vakten din eller om du vil gå ned i vekt. Pallof-press er en god metode å øve magemusklene dine på.

Ikke stagner

Det er viktig å la kroppen bygge seg opp igjen dersom du trener hardt. Kroppen trenger og tilvenning ved innføring av nye aktiviteter så pass på å starte rolig med uvante aktiviteter. Pass på å varme opp kroppen tilstrekkelig for å unngå skader. Ved monoton trening kan kroppen stagnere og du vil ikke oppnå de resultatene du ønsker deg. For at du skal få mest mulig utnytte av treningen din er det viktig at du tar det i ditt tempo, steg for steg. I begynnelsen kan det vært lurt å lage deg noen personlige mål og prøve å følge de.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *