S

Spydkast enkelt forklart

Spydkast var en av de opprinnelige olympiske øvelsene, og en av øvelsene i femkampen i de antikke olympiske leker. Spydkast, ofte kalt spyd, er en av de fire tradisjonelle kast-disiplinene. Blant spyd finner vi kulestøt, diskoskast, og sleggekast. Enkelt forklart går spydkast øvelsen ut på å kaste spydet så langt som mulig, uten å tråkke over den hvite linjen i enden av tilløpet. Grenen er i tillegg en av øvelsene i mangekamp for begge kjønn.

Spydet som brukes er vanligvis laget av aluminium eller karbon, men kan også være laget av for eksempel, glassfiber eller metall. Spydet ender foran i et metallhode med en spiss. Spydkasteren må holde rundt en ca. 15 cm lang surring som dekker tyngdepunktet. For herrene skal vekten på spydet være minimum 800 gram og lengden 2,6-2,7 meter. For kvinner kan spydet være noe lettere, her skal vekten være minimum 600 gram og lengden 2,2–2,3 meter.

Verdensrekorder i spyd!

Historiens første kast på over 90 meter ble gjort av en nordmann. Nordmannen var Terje Pedersen, som satte verdensrekord i 1964. Med 91,72 meter ble han stående med rekorden til 23. juni 1968. Den nåværende rekorden i spyd ble satt i 1996 av Jan Železný fra Tsjekkia. Den gangen kastet Železný spydet 98,48 meter! Blant verdensrekordene har 18 menn har kastet over 90 meter. Železný har kastet over 90 meter i 35 konkurranser.

Blant kvinne, satte Barbora Špotáková også fra Tjekkia den nåværende rekorden på 72,28 meter i 2008. Osleidys Menéndez fra Cuba hadde den gamle rekorden på 71,70 meter, satt i Helsinki 2005. Av norske kvinner, har vi Trine Hattestad. Hattestad satte verdensrekorden i 1999 med et kast på 68,19 meter, hun forbedret den også i 2000 til 68,22 meter. Hattestads rekord har holdt hun på 5.plass på topp ti kvinner i verden.

Forskjellige regler og teknikker i spydkasting!

Det er også en rekke andre regler og teknikker som følges. Blant disse er det regler for utkastet, utkastet skal skje over skulderen som nevnt tidligere, øvre del av kastearmen. Selve kastet har også et regelverk og kan bli underkjent, et såkalt død-kast, om for eksempel spydet ikke treffer bakken med spissen først, om man bruker hansker, om spydet faller ned utenfor den gitte sektoren, eller om kasteren tråkker over eller på den hvite streken.

Det er heller ikke tillatt med noen form for rotasjon i utkastet, og spydet kan ikke slynges ut. Når det kommer til oppmåling av lengden, måles den fra spydspissmerket til innerste kant av sirkelbuen og avrundes ned til nærmeste cm. I større konkurranser har alle deltakere tre forsøk, deretter kaster de åtte beste ytterligere tre ganger. Med like resultat etter seks omganger avgjøres rekkefølgen på grunnlag av nest beste kast, deretter tredje beste kast osv.

Alvorlige skader i spydkasting!

Det sier vel egentlig seg selv, at et spyd man kaster gjennom luften med all sin kraft, kan muligens ende i ulykker og skader. Blant annet i 2007 traff et spyd kastet av Tero Pitkämäkis i feil retning, lengdehopper Sdiri, som skal ha sittet på en benk og ventet. Spydet traff i siden av kroppen hans og ble stående inni kroppen til Sdiri. Lengdehopperen skal ikke ha blitt alvorlig skadet.

Det har vært flere alvorlig hendelser, blant annet skjedde det en skrekkelig ulykke i 2004 da en 13-år gammel gutt døde under spydtrening i tsjekkiske Liberec. I 2006 ble Lia Mara Lourenco truffet av et spyd, spydet skal ha gått rett gjennom foten under det lokale friidrettsstevnet. I 1994 og 1972 hadde Norge to spydulykker på Bislett. Norske Håkon Lund ble spiddet, han slapp unna, men i 1972 fikk en funksjonær et spyd i magen.

En liten justering

Det kan være verdt å nevne at i 1985 ble spesifikasjonene for mennenes spyd endret, ved at tyngdepunktet ble flyttet 4 cm fremover, fordi den gamle spydtypen landet for flatt. I tillegg kunne kast på over 100 meter utgjøre en fare. Før denne justeringen ble gjort var verdensrekord 104,80 meter. Terje Pedersen hadde den norske rekorden, med 91,72 meter, satt i Oslo, men i dag er den som nevnt Jan Železný´s.

En verdensrekord det er umulig å slå.

Det kan virke som verdensrekorden til Železný på 98,48 meter er umulig å slå. i et intervju sa til og med trener Åsmund Martinsen at verdensrekorden kunne oppleves som ødeleggende for sporten, og mente noe av spenningen forsvant når ingen var i stand til å kunne slå den. Norske spydkaster Thorkildsen mente også at rekorden var noe deprimerende i samme intervju, gjort av Dagbladet. Noen skylder på vindforholdene da Železný satte rekorden, bare tiden kan vise.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *